کاربرد استانداردهای بین المللی ارتینگ
ارتینگ یا سیستم اتصال به زمین جزو تجهیزات بسیار مهم در صنعت برق و الکتریسیته بهشمار میرود که از آن برای افزایش ایمنی و عملکرد صحیح تجهیزات الکتریکی استفاده میکنند.
ارتینگ سیستم به زمین یا نقطه اتصالی با زمین وصل میشود و از این طریق نقش قابل توجهی در مدیریت جریانهای ناخواسته برقی، حفاظت در برابر تخلیههای الکتریکی، سرکوب نویزها و کاهش خطرات برقی دارد. این سیستم با برگرداندن جریان بیش از اندازه به زمین، قادر به جلوگیری از این مشکلات هستند.
Earthing system اتصال مطمئن بین تجهیزات الکتریکی و زمین را تضمین میکند و از این طریق مانع خرابی یا تاخیر در اتصال جریان الکتریکی میشود. بهطورکلی تجهیزات نامبرده برای حفاظت از افراد در برابر شوک الکتریکی و پیشگیری از حوادث ناشی از جریان الکتریکی ضروری بهنظر میرسد.
انواع استانداردهای بین المللی ارتینگ
امروزه برای بهبود کارایی Earthing system استانداردهایی بهکار میبرند که برخی از متداولترین آنها را در ادامه شرح میدهیم.
استاندارد IEEE 80
برای تحلیل و طراحی سیستم اتصال به زمین از IEEE 80 استفاده میکنند. این استاندارد برای طراحی سیستمهای اتصال به زمین و تحلیل آنها روشهای مختلفی را بهکار میگیرد تا در نهایت بتواند از افراد و تجهیزات الکتریکی در مقابل خطرات ناشی از جریانهای نامطلوب محافظت نماید.
استانداردهای بین المللی ارتینگ : IEC 60364
علاوهبر IEEE 80 استاندارد IEC 60364 هم در سیستمهای ارتینگ نقش قابل توجهی دارند. این استانداردها در نصب و تامین ایمنی سیستمهای الکتریکی موجود در سازههای صنعتی و مسکونی مورد استفاده قرار میگیرند.
IEC 60364 شامل الزامات و راهنماییهایی برای نصب درست تجهیزات و استفاده ایمن از آنها است. مدیریت سیستمهای سیمکشی، سیستمهای روشنایی و سایر قسمتهای مرتبط با سیستمهای الکتریکی را هم IEC 60364 انجام میدهد.
استاندارد BS 7430
BS 7430 استانداردی بریتانیایی است که در سیستمهای ارتینگ بهکار میرود، این استاندارد هم مانند IEC 60364 الزامات نصب و طراحی سیستم اتصال به زمین را شامل میشود. به کمک BS 7430 حفاظت از افراد و تجهیزات الکتریکی مختلف در برابر خطرات ناشی از جریانهای نامطلوب امکانپذیر خواهد بود.
با توجه به این توضیحات میتوان نتیجه گرفت که استانداردهای نامبرده همگی بهمنظور حفاظت از افراد، تجهیزات و محیط زیست در مواجه با خطرات الکتریکی و بهبود پایداری عملکرد سیستمهای الکتریکی تعریف شدهاند.
مزایای استفاده ازمحصولات ارتینگ
مزایای متعددی در رابطه با سیستمهای ارتینگ مطابق با استانداردهای بینالمللی نامبرده وجود دارد که برخی از آنها موارد زیر را شامل میشوند.
حفاظت از افراد
از مهمترین مزیتهای استفاده از استانداردهای بینالمللی در سیستمهای ارتینگ میتوان به محافظت از افراد در مقابل جریانهای نامطلوب اشاره کرد. حوادث الکتریکی مختلفی مانند نشت جریان، کوتاهزنی آسیبهای جانی زیادی داشتهاند؛ از همینرو برای جلوگیری از این آسیبها، سیستمهای ارتینگ مطابق با استانداردها بهکار میروند. چنین تکنولوژیهایی با انتقال جریان نامطلوب به زمین خطرات احتمالی را کاهش داده و از بین میبرند.
حفاظت از تجهیزات الکتریکی
Earthing system از تجهیزات الکتریکی در مقابل خطرات ناشی از جریانهای نامطلوب محافظت میکند. این جریانها، سوختگی و خرابی وسایل برقی و الکتریکی را بههمراه دارند و برای جلوگیری از چنین معضلاتی میتوان از ارت سیستم استفاده کرد.
امکان کنترل ولتاژ
امکان کنترل ولتاژ از دیگر مزایایی است که در سیستمهای ارتینگ دیده میشود. ولتاژهای نامطلوبی که از نشت جریان یا کوتاهزنی بهوجود آمدهاند، توسط این سیستمها به زمین منتقل شده و خطرات ناشی از این مشکلات از بین میروند.
کاهش تداخل الکترومغناطیسی
Earthing system به کمتر شدن تداخل الکترومغناطیسی در سیستمهای الکتریکی کمک زیادی میکند. تداخلهای الکترومغناطیسی به ایجاد نقص در عملکرد تجهیزات الکتریکی منجر میشوند که در صورت جلوگیری و کاهش این مشکل، میتوان انتظار داشت سیستمهای الکتریکی عملکرد بهتری از خود نشان دهند.
افزایش پایداری سیستمهای الکتریکی
با توجه به اینکه Earthing system به تعادل و پایداری ولتاژها کمک میکند، میتواند روی بهتر شدن کارایی و عملکرد سیستمهای الکتریکی تاثیرات زیادی بگذارد.